מחלה אוטואימונית, המכונה גם מחלת חיסון עצמי, היא מצב שמעצם ההגדרה מבינים את המורכבות שלו: מצב בו המערכת החיסונית של הגוף תוקפת בטעות תאים ורקמות בגוף ולא פולשים חיצוניים, לאחר שהיא מזהה בטעות זיהום או גורם סיכון אחר. הבעיה הגדולה עם מחלות אוטואימוניות היא שאלו הן מחלות שהאדם עדיין לא מצא להן מענה.
המשמעות היא שמחלות אלה נוטות להיות כרוניות וללוות את האדם משך כל ימי חייו, בלי שהוא יוכל למצוא פתרון שיאפשר לו להתמודד אחת ולתמיד עם הבעיה. כדי להוסיף למורכבות, ברוב המקרים אנחנו לא מודעים לגורם שמביא למחלה הספציפית התוקפת את האדם ולאותו שינוי לרעה בפעילותה של המערכת החיסונית.
עיקרון הטיפול במחלות אוטואימוניות
מטרת העל של הטיפול התרופתי במחלות אוטואימוניות הוא לצמצם את עוצמת התסמינים המופיעים בכל פעם שהמחלה תוקפת את הגוף בצורה ישירה, תוך רצון לצמצם בהמשך לכך את תדירות הופעת התסמינים.
אלו מטרות חשובות שאפשר להשיג בזכות תרופות מגוונות, שחייבות להיות מותאמות באופן מלא לאדם הסובל מהבעיה. בלא מעט מקרים מדובר כאן בשילוב בין מספר תרופות, במטרה ליצור אפקט משמעותי על מערכת החיסון בפרט וגוף האדם כמכלול.
כל אלה לא אומרים שאין מה לעשות כדי להתמודד בהצלחה יחסית עם מחלות אוטואימונית. יש כיום מגוון רחב של תרופות שיכולות לסייע בצורה משמעותית לסובלים מהמחלות ולהחזיר את החיים שלהם לשליטה, פחות או יותר. את התרופות המשמשות לטיפול במחלות אוטואימוניות ניתן לחלק למספר קבוצות, כאשר החלוקה היא בעיקר על פי המטרה הספציפית של כל תרופה וההשפעה שלה על הגוף.
הקבוצה הראשונה של התרופות היא תרופות אנטי דלקתיות, שבאות להתמודד עם אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר של חלק מהמערכות האוטואימוניות. ניתן בהמשך לכך לבחור בשילוב של תרופות שהתפקיד שלהן הוא לדכא את פעילותה של המערכת החיסונית ולהביא לכך שממדי התקיפה שלה את מערכות הגוף יקטנו כתוצאה מכך.
בחלק מהמקרים נהוג להוסיף למשוואת התרופות הניתנות לצורך הטיפול תרופות ממוקדמות הכוללות נוגדנים שהתפקיד שלהן הוא לחסל את המולקולות הדלקתיות או לחלופין להביא לוויסותה של המערכת החיסונית בגוף. סטרואידים נפוצים אף הם כדרך להתמודדות עם מחלות אוטואימוניות.
בגדר חובה: מעקב אחר השינויים
הידיעה שאנחנו חולים במחלה אוטואימונית צפויה להשפיע על החיים שלנו בצורה דרסטית ולפעמים גם לזעזע אותם. כאשר המחלה נמצאת בגוף שלנו החיים משתנים, עם הרבה תחושות שליליות שנלוות להרגשת חוסר אונים.
יחד עם זאת, חשוב לקחת את האחריות לידיים ולא להתייחס אל התפתחות המחלות כדבר מובן מאליו. כפי שראינו יש לא מעט טיפולים שאפשר לחשוב עליהם, שיכולים לשפר את איכות החיים של הסובלים מהמחלה האוטואימונית בצורה דרסטית.
אדם הסובל ממחלה אוטואימונית צריך להיות עם האצבע על הדופק. הוא חייב לעקוב אחר קצב ההתפתחות של המחלה ועל היעילות של התרופות שהוא לוקח או הטיפולים האחרים שהוא מבצע (למשל שינוי אורח החיים – תזונה למשל – או טיפולים אלטרנטיביים מקשת הרפואה המשלימה). התוצאה היא שבדיקות לאבחון מצב הגוף הכללי הופכות לצורך חיוני, כאשר לעיתים יש צורך לבצע אותן אחת למספר שבועות או חודשים.
עצם ביצוע הבדיקות הוא משימה לא פשוטה במצב הרגיל, אבל החדשות המעודדות יותר הן שניתן לפשט את התהליך. ברשת המרפאות של ביו קיור תמצאו את מכשיר האבחון Global Diagnostics שמבצע אבחון מקיף של כלל איברי ומערכות הגוף תוך שמונה דקות בלבד.
הבדיקה הממוחשבת, המבוססת על אלקטרודות המחוברות לרגליו של האדם המאובחן, אינה פולשנית ואינה כרוכה בכאבים. לכן ניתן לבצע אותה לצורך מדידת מידת ההצלחה של התרופות לטיפול במחלות האוטואימוניות.